sâmbătă, 9 octombrie 2010

Efectul Yo Yo al dietelor......



                                               


                                  Yo Yo







        Motivele pentru yo-yo sunt variate, dar includ a se angaja într-o dietă hipocalorică, care a fost iniţial prea extrema. La prima Dieta pot experimenta exaltare la gândul de pierdere şi mândria de respingerea lor de alimente. De-a lungul timpului, cu toate acestea, limitele impuse de astfel de diete extreme provoca efecte cum ar fi depresia sau oboseala care fac dieta imposibil de susţinut. În cele din urmă, Dieta revine la obiceiurile lor alimentare vechi, acum cu efectele emoţionale adăugat de incapacitatea de a pierde in greutate prin dietă restrictivă. O astfel de stare emotionala duce multi oameni sa manance mai mult decat ar fi înainte de dieta, care le determină să-şi recapete rapid greutatea.
Acest tip de dieta este asociat cu privarea de hrană extremă ca un substitut pentru dietă bună şi tehnici de exerciţiu. Ca rezultat, Dieta poate experimenta atât pierderea de grăsime cat si masa  musculara şi corpul în timpul fazei iniţiale de slabire (exerciţiu a greutăţii este necesară pentru a menţine musculatura). După terminarea dietei este probabil să apară răspunsul organismului foamete, care să conducă la creştere rapidă în greutate de grasime. Acesta este un ciclu, care  schimbă grasimi si   raportul-muscular, unul dintre factorii mai importante în domeniul sănătăţii. Un studiu la şobolani au arătat cele realizate la yo-yo dieta au fost mai eficient la cresterea in greutate.  Cu toate acestea, ca din 1994, de cercetare compilate a arătat că "nu sunt efectele adverse ale bicicleta greutate pe compoziţiei corporale, odihnă rata metabolismului, distribuţiei ţesutului adipos, sau pierderea în greutate viitor de succes", şi că nu există suficiente dovezi pentru a arăta factorii de risc pentru boli cardiovasculare fiind direct dependentă de durata ciclica a dietei .Yo-yo poate avea ramificaţii extreme emoţional şi fizic din cauza stresului care  pune pe ei înşişi pentru a pierde in greutate rapid. Gratificare instantanee de a pierde în greutate în cele din urmă dă drumul la vechile obiceiuri alimentare care determina creşteri în greutate şi stres emoţional.





Majoritatea dietelor faimoase au o multime de dezavantaje. Fie lipsesc organismul de nutrienti si vitamine, ducand, pe termen lung, la malnutritie, fie favorizeaza efectul yo-yo, fie nu sunt eficiente, din diverse motive.

Nutritionistul poate crea pentru fiecare o dieta sanatoasa si eficienta pe termen lung, o dieta care sa asigura necesarul de nutrienti, vitamine si minerale, favorizand, in acelsi timp, pierderea kilogramelor.

 Deoarece nu există "nici o definiţie unică de ciclism greutate  poate fi aprobat," este aproape imposibil pentru cercetare să tragă concluzii specifice despre  afectarea reala  de dieta ciclica, până când aceasta devine mult mai clar definita.


... Bucuraţi-vă de sentimentul de exerciţiu.  "Dacă mergi vioi sau  a face orice fel de exerciţiu de 45 de minute în dimineaţa vei avea un sentiment de control toată ziua." 

... S-au motivaţie internă. Oamenii care sunt într-adevăr pierde greutate pentru ele însele, în scopul de a simti si a arata mai bine e de succes. Dacă acestea pierd in greutate pentru un eveniment, ca o reuniune de clasa sau de vară, ei castiga de multe ori înapoi greutate atunci când evenimentul e sfarsit.

... Bucuraţi-vă de alte aspecte sănătoase de pierdere în greutate. Oameni care pastreaza greutatea se bucura de pe faptul că hainele lor se potrivesc mai bine, au un tonus muscular bun, scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale mai bine. 

... Este util să aibă sprijinul imediată a familiei, prietenilor 
Oamenii ar putea să-şi recâştige greutate tind sa:

... Au sentimente negative, cum ar fi sfarsirea locului  de muncă şi stres personal  interfereaza cu exercitarea lor, când de fapt, exerciţiu ar ajuta la diminuarea stresului. Ei vor folosi, de asemenea stres ul ca o scuză pentru a ignora noi obiceiuri alimentare.

... "Return to the Scene" de crimele lor alimentare: partide si restaurante fast-food, şi cad pradă la vechile obiceiuri în loc să dezvolte strategii pentru a face faţă cu ei insusi.

... Ei înşişi de testare. Ei ciugulesc la produse junk food şi încearcă să vezi ce pot "scapa cu" atunci când vine vorba de a mânca şi a exercita. Şi în cazul în care vremea este săraca ei sunt primii care decide să nu îşi exercite acea vointa de a continua.


Care sunt riscurile de sănătate e unui crash diet

Crash diete nu sunt doar o modalitate de  a slabi, a pierde în greutate şi menţinerea pierderea în greutate sanatoasa, dar ele sunt, de asemenea, foarte periculoase pentru corpul tau. Există atât efecte pe termen scurt şi pe termen lung de sănătate pe care le-ar putea confrunta cu o dieta stricta accidententala.

Probleme de sanatate mintala
Crash diete sunt extrem de greu de pe starea generala de sanatate mentala si emotionala. Nu numai diete crash cauza pofte extreme de alimente, dar ele pot răzbuna, de asemenea, haos cu starea ta de spirit: aţi putea găsi te simti mai iritabili sau deprimat decât de obicei atunci când sunteţi pe o dieta accident. Crash diete poate seta, de asemenea, oameni pe Facebook pentru tulburări grave de sănătate mintală, în special tulburări de alimentaţie precum anorexia şi bulimia.

Deficienta nutritionala
Dietele cu calorii tind să fie foarte restrictive, şi veţi găsi că veţi fi în imposibilitatea de a mânca alimente sănătoase. De fapt, dieta accident pe termen lung poate duce la grave deficienţe nutriţionale, ca rezultat de a manca o varietate de alimente sărace. În special, dietele accident sunt ele însale punând în pericol  de aceea si numele ...

deficit de fier anemie
deficit de vitamina B12
potasiu şi sodiu deficit
 

Deficitul de potasiu si sodiu  este deosebit de periculoas. Acesti electroliti sunt utilizati de către corpul dumneavoastră pentru a asigurarea  nervilor şi a funcţiei musculare. Acestea joacă un rol deosebit de important in reglarea modului în care inima ta bate. Dacă nivelurile de potasiu şi sodiu deven suficient de scăzute, ai putea suferi de un atac de cord. 

Distrugerea a organelor vitale.
Crash diete sunt extrem de periculoase pentru organele vitale, inclusiv inima, rinichi, ficat, creier 

 În scopul de a îndeplini funcţiile lor de zi cu zi, organele vitale se bazează pe energia de la ingestia de carbohidraţi. Accidente.. în timpul dietelor stricte, aportul de glucide şi de calorii este atât de scăzută, ca organele dvs. nu poate obţine suficientă energie din aceste surse. Ca urmare, organele dvs. să înceapă să ardă tesut muscular, în scopul de a obţine cantităţi adecvate de energie pentru îndeplinirea funcţiilor vitale. În cazul în care aportul de calorii devine suficient de scăzut pentru, corpul tau va incepe chiar să ardă tesut muscular care alcătuiesc organele dvs. reale în scopul de a oferi creierul tău cu suficientă energie pentru a funcţiona. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv:
 

insuficienţă hepatică
insuficienţă renală
atac de cord
 



Evitarea Dietelor  Crash: Pierderea in greutate in mod sanatos
Dacă sunteţi la intenţia de a pierde in  greutate, cel mai bine este de a evita crashul şi dietele in  toate costurile. În schimb, sa se  angajeze în metodele sănătoase ,pierderea in greutate  urmând aceste sfaturi:


Vorbiţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice plan de scădere în greutate. El vă poate oferi sfaturi despre cum să piardă în greutate în condiţii de siguranţă.
Nu intrati  înapoi pe calorii prea repede. În schimb, reducerea  lent de calorii, astfel încât metabolismului corpului tau nu va încetini.
Focus pe limitarea mărimilor porţiilor şi alegerea sănătoasa a opţiuni de alimentare. Asociaza acest lucru cu exerciţii fizice regulate şi veţi găsi că greutatea scade!
Uitate nu la planul de pierdere în greutate ca o dieta, ci ca un nou stil de viaţă sănătos. Acest lucru va incuraja sa continuati sa cu obiceiurile alimentare sănătoase pe termen lung.
 


 
 

                                                                     

duminică, 22 august 2010

Ceaiurile pentru slabit

                                                                                         



Ceaiul de Slabit este un aliat de incredere in lupta cu kilogramele in plus. El este simplu de preparat si la indemana oricui, actionand benefic asupra intregului organism. Daca pana acum nu ati avut incredere in ceaiurile de slabit, este timpul sa o faceti, insa nu fara a apela la un nutritionist. Acesta va va ajuta sa alegeti alimentatia corecta astfel incat folosirea ceaiurilor de slabit sa nu fie in zadar. Daca ati folosit deja ceaiuri de slabit si nu ati avut rezultate, aflati care sunt cele mai indicate ceaiuri in lupta cu kilogramele nedorite!

Ceaiurile de slabit contin adesea amestecuri de plante: menta, leustean, urzici, soc, ceai verde, coaja de portocale, de mar, de lamaie, frunze de senna, nuc, dud, lotus, flori de hibiscus, macese, radacina de lemn dulce. Ceaiul neindulcit contine zero calorii si contribuie la hidratarea corpului.

Consumand zilnic cateva cani de ceai nu ti se va mai face foame asa des si astfel poti preveni formarea cheagurilor de sange, a problemelor respiratorii, precum si unele afectiuni ale inimii.  Din pacate, in timpul unei cure cu ceai apar si efecte secundare: ameteli, stari de oboseala si de agitatie, senzatii de uscaciune a gurii, insomnie, crampe. Organismul se deshidrateaza si se demineralizeaza in toata aceasta perioada, de aceea nu prelungiti curele cu ceai. Fara regim alimentar si putina miscare, ceaiul de slabit nu poate face minuni.

Ceaiurile pentru slabit ajuta la purificarea organismului, elimind toxinele acumulate, dar si excesul de apa. Atunci cand vrei sa tii o dieta e bine sa incluzi in regimul de zi cu zi si un ceai depurativ.Are actiune antioxidanta, antiinflamatorie si energizeaza organismul. In plus, ceaiul este la fel de savuros cald sau rece. Ceaiurile pentru slabit pot fi consumate si dupa mesele copioase, pentru a ajuta organismul sa digere mai usor excesul de grasimi.

Ceaiul de soc este unul dintre cele mai recomandate ceaiuri pentru slabit, intrucat elimina toxinele din organism, fiind diuretic si intr-o mica masura laxativ. Pe langa proprietatile diuretice, acesta este si foarte aromat si placut la gust chiar neindulcit.

Iti poti prepara de dimineata un litru de ceai pentru intreaga zi. La un litru de apa ai nevoie de 6 linguri de flori de soc uscate. Ceaiul de soc se prepara prin infuzie, turnand apa clocotita peste flori si lasand acoperit 10-15 minute. Este ideal de consumat cu felii de lamaie.

Ceaiul de menta este o alta bautura racoroasa care ajuta la taierea poftei de mancare. Prepara o infuzie din 2 lingurite de planta uscata sau cateva frunze de planta verde, peste care toarna apa clocotita. Ceaiul de menta este ideal si dupa o masa copioasa, pentru ca ajuta la digestie.

Atentie insa, consumat in exces, ceaiul de menta te constipa, fapt ce va ingreuna orice cura de slabire.

De aceea, nu bea mai mult de 3 canite pe zi si incerca sa il alternezi cu alte ceaiuri pentru slabit. Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolva grasimile si stopeaza absorbtia acizilor grasi.

El este indicat in toate dietele, pentru ca ajuta la mentinerea greutatii corporale, la echilibrarea fluidelor in organism si, in plus, inhiba dezvoltarea celulelor nocive in organism si deci previne cancerul, mentinand oraganismul tanar pentru mai mult timp.

Ceaiul negru are proprietati asemanatoare cu ale ceaiului verde, intensificand metabolismul si favorizand arderea grasimilor. Cercetari recente au demonstrat ca doua dintre substantele prezente in ceaiul negru - teaflavina si tearubigina - se comporta asemanator cu insulina, controland nivelul glicemiei.

Ceaiul de coada calului ajuta organismul sa elimine toxinele din sange avand in acelasi timp si o actiune antimicrobiana. Ceaiul se prepara din planta uscata, cam 5 lingurite la 1 litru de apa. Se face un decoct si se bea pe parcursul unei zile.

Ceaiul de urzica elimina apa acumulata in exces. Pentru un efect garantat, ceaiul trebuie baut zi de zi pana la doua luni. Se poate prepara sub forma unei infuzii de 4-5 lingurite de frunze uscate de urzica la 1 litru de apa fiarta.

Ceaiul de papadie este un ceai depurativ, sudorific si diuretic. Se consuma cam doua cani de ceai pe zi, preparat din planta uscata - 2 lingurite la o cana de apa fierbinte.

Ceaiul de anghinare ajuta procesul de digestie fiind un excelent tonic hepatic. Se bea timp de o luna cam 2 cani de infuzie de aghinare pe zi. Urmeaza o pauza de doua saptamani dupa care se reia cura.
Ceaiul de urzica este indicat in cura de slabire deoarece are un continut bogat de vitamine si calciu.

Pentru a ajunge la rezultatele dorite este bine sa consumi aproximativ 1 litru de ceai de urzica pe zi (de preferat dimineata si dupa masa de pranz).

Ceaiul din frunze de dude este o alta solutie pentru persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus. Se folosesc doar frunzele de dud uscate. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de frunze de dud la 250 de ml de apa clocotita. Se consuma dupa fiecare masa, iar pentru un gust si mai placut poate fi indulcit cu miere.

Alte ceaiuri care sunt foarte eficiente pentru slabit sunt ceaiul de cimbrisor, care pune metabolismul lenes la lucru, fiind un fel de cofeina naturala, ceaiul de rozmarin, care actioneaza impotriva stratului adipos si ajuta foarte mult la combaterea celulitei si ceaiul de anason, un condiment care protejeaza stomacul si ficatul, care de obicei sunt cele mai afectate in cazul unui regim drastic de slab.Ceaiurile ajuta in procent de 5 % ,restul cheiei e dieta,efortul fizic.Ele doar suplimenteaza,daca veti vedea ca ati slabit 1 2 kg de la ele in cateva zile cea ce in mare parte este apa retinuta de sodiu,nu si acea grasime.

 











sâmbătă, 21 august 2010

Confuzia intre suplimente si asa zisele pastile de ``slabit``

 

                               China town pills 



 Nu as vrea sa dau nume, dar avalansa de clienti/cliente care se plang de efectele secundare nu imi lasa o alta alegere. Pe piata noastra cele mai folosite sunt Regenon, Reductil si Xenical.

Efectele secundare pot fi citite si pe prospect.

Care sunt problemele:
Regenon si Reductil: scopul lor este sa inhibe centrul foamei din creier.
Ele nu fac nimic pentru a aduce corpului nutrientii de care are nevoie, existand riscul real de subnutritie sau malnutritie. Adica mananci putin si prost.
Administrarea prelungita duce la efecte negative grave asupra sistemului nervos. Mai simplu spus: iti omoara neuronii si iti tulbura personalitatea.

Xenical: blocheaza absorbtia grasimilor intr-o incercare stupida de a reduce numarul de calorii din “dieta”. Astfel, nici grasimile esentiale sau vitaminele liposolubile nu se mai absorb.
Efecte negative: probleme hormonale, probleme ale pielii, parului, unghiilor, depresie si multe altele.

Solutia: dieta sanatoasa si sport. Nimic nu poate inlocui aceasta combinatie.

Ce ma doare pe mine cel mai tare: complicitatea medicilor, care in goana dupa un castig material sau pur si simplu din ignoranta, fac jocul companiilor farmaceutice si distrug de fapt sanatatea oamenilor.
Desi in mod teoretic, uzul acestor medicamente se face doar in cazuri speciale insa medicii le recomanda prea usor, fara sa avertizeze asupra efectelor secundare. De asemenea, potentialul de abuz al acestor medicamente este mare, dependenta psihica si fizica fiind un risc major.
Desi este o situatie extrem de rara, contaminarea unor suplimente nutritive cu substante interzise sportivilor de performanta(doping) este o tema larg discutata in media si printre sportivi.


Avand in vedere ca in sportul de performanta dopingul este larg raspandit(evident ca doar cei mai neatenti sau ma slab dodati sunt prinsi) a fost o idee buna sa se dea vina pe suplimente pentru testele pozitive. Exista cateva situatii:

0. Confundand suplimentele nutritive cu steroizii, anumite persoane mai putin educate si informate, trateaza cele doua categorii de produse ca si cum ar fi acelasi lucru.

1. Sportivul a folosit substante interzise(poate chiar fara sa stie, fiindu-i administrate de catre medic/antrenor etc.) si suplimente concomitent, dand astfel vina pe suplimentele nutritive pentru tergiversarea aplicarii sanctiunilor si “spalarea” imaginii. Este celebra replica unui om de vaza al fotbalului romanesc “cele doua substante s-au combinat in corpul lui X, dand nenorocirea aia care s-a gasit la testul antidoping”. Ridicol.

2. Sportivul a folosit suplimente nutritive care

a) pot da in mod natural un rezultat pozitiv la testul antidoping. Exista liste cu aceste substante si efectele lor, care pot fi diferite de la om la om. Totusi, in acest caz se poate determina daca testul pozitiv a fost cauzat de substante interzise in sine sau de folosirea unui supliment care poate influenta metoda de testare antidoping.

b) erau contaminate in fabrica

Am participat in primavara la un seminar tinut de un laborator de testare independent , unde s-au prezentat cateva statistici, intr-adevar, se pot gasi si suplimente nutritive contaminate. In general substantele interzise erau din categoria A si in cantitati foarte mici(prea mici pentru a da intr-adevar un avantaj celor care le foloseau). Ele se pot gasi pe aceeasi linie de productie sau ambalare/depozitare. Acest lucru se poate intampla la firme mici sau firme de nivel mediu, care nu isi permit sa respecte standarde de calitate inalte si care nu testeaza produsul finit.

Exista si o categorie de suplimente nutritive in care se pun intentionat substante dopante, in general cu acordul tacit al consumatorilor, care cauta tocmai acele substante, greu de procurat in mod legal sau pe piata libera. Astfel, apare o firma mica, cu reclama agresiva, vinde prohormoni, amfetamine sau chiar steroizi impachetati drept suplimente, face o gramada de bani, faptastii sunt bagati la puscarie si apoi apare alta firma si tot asa… Un caz cunoscut la noi a fost cu pastilele Super Slim.

Totusi, firmele consacrate au atat un sistem de prevenire a contaminarii cat si verificare post-productie incat sansa ca un supliment “de firma” sa fie contaminat este practic nula.
Anorexigenele amfetaminice(Regenon, Reductil)- sunt substanţe asemănătoare cu amfetaminele. Ele reduc pofta de mâncare, dau energie. Din păcate pot da tulburari psihice şi de comportament, dependenţă, depresie, nervozitate, insomnii. Din punctul meu de vedere aceasta metoda de slabire reperzinta o problema din moment ce o persoana obeza are deja un organism stresat, cu predispozitie la diverse alte tulburari, dintre care cea mai periculoasa este hipertensiunea arteriala, ce poate fi accentuata de aceste medicamente pentru slabit.

Produsele care blochează absorbţia grăsimilor(Xenical)- trebuie folosite doar ocazional, pentru perioade foarte scurte de timp. Vitaminele liposolubile sunt dizolvate în grăsimi, dacă nu se mai absorb grăsimile nu se mai absorb nici vitaminele, de aici probleme cu pielea, părul, sistemul hormonal, depresii, lipsă de energie. De asemenea, daca dieta ta era saraca in grasimi, aceste pastile nu au nici un sens, pentru ca nu prea au ce sa blocheze. Daca totusi mananci grasimi te poti trezi si cu un alt efect secundar neplacut: scurgeri uleioase pe capatul opus al sistemului digestiv.

Laxativele şi diureticele. Trebuie folosite doar la indicaţia medicului. Nu fac decât să golească sistemul digestiv şi să te deshidrateze. Pe cântar poţi vedea un minus de kilograme, dar nu este vorba de grăsime, ci doar de apă. Atenţie şi la extractele de plante sau ceaiuri- chiar dacă sunt naturale ele pot fi dăunatoare, dacă sunt folosite greşit.



Suplimentele nutritive


Anorexigene naturale: Hoodia Gordonii. Taie pofta de mancare, insa in mod natural, fara efectele secundare ale medicamentelor chimice.


Vitaminele şi mineralele- contrar părerii generale, vitaminele nu îngraşă. Din contră, vitaminele îţi optimizează metabolismul, astfel încât vei slabi mai repede şi mai sănătos. Suplimente de vitamine si minerale sunt Animal Pak, Spa Pak, Ultra Mega Pak, Multi-X, Optimen, Optiwomen.
Carnitina ajută la transportul acizilor graşi către mitocondrie(uzina de energie a celulei) pentru a fi arşi.
Lipotropicele(lecitina, colina, fosfatidil serina) emulsionează grăsimile şi ajută metabolizarea lor în ficat. Un lipotropic foarte bun este Cuts II de la Prolab.

Termogenicele sunt substanţe care măresc rata metabolică, crescând temperatura corpului. Sunt cele mai eficiente. Dau energie pe parcursul zilei şi la antrenament. Folosite în exces îşi pierd din efecte, fiind necesare pauze în administrare.
Cele mai cunoscute sunt Xenadrine, Unidyne, ReForm, Thermapro, Ripped Fuel.

Suplimente care blochează absorbţia grăsimilor sau carbohidraţilor sunt utile ocazional, în situaţiile în care nu poţi evita o masă copioasă. Te pot ajuta pe moment, dar nu trebuie folosite în mod constant. Un exemplu este HCA-Chitosan de la Scitec.
Atunci când alegi o soluţie pentru slăbire ţine cont de faptul că sportul este un element esenţial. Orice program de slăbire rapidă, care promite multe kilograme, mai ales fără sport şi cu un regim de înfometare nu este sănătos, iar kilogramele sunt puse la loc în majoritatea cazurilor. Kilogramele de grăsime acumulate de-a lungul timpului au nevoie de timp pentru a fi arse, priveşte slăbirea ca un proiect pentru urmatoarele 2, 4, 6, 12 luni.



Întodeauna trebuie să ai acordul medicului şi să apelezi la sfatul unui consultant, nu începe niciodată un program de slăbire fără să faci aceşti paşi.


Am atras atentia de nenumarate ori asupra faptului ca anumite “pastile pentru slabit” sunt, de fapt, amfetamine si iti prajesc creierul, pe langa multe alte efecte secundare negative. Am atras atentia chiar si asupra unor cunoscuti “nutritionisti” care erau parte dintr-un program parsiv(Reducto-shit) prin care se recomandau oficial(cu reteta) aceste chimicale. Am cunoscut chiar si victime ale acestor asa zisi “medici”, transformati pentru bani si notorietate in agenti comerciali ai companiilor farmaceutice. Pacaliti de acel indicator imbecil numit “indice al masei corporale” sau IMC, oamenii se indopau cu pastila minune in timp ce doctorasul avea justificarea sa iti prescrie chimicale.

Culmea, acesti nutritionisti si nutritioniste vanzatori de chimicale apar in mod obsesiv pe toate posturile tv si sunt promovati, probabil avand in spate si alte interese obscure, nu doar pastilele pentru slabit. Ce valoare au cuvintele lor cand ei au facut un lucru impotriva principiilor medicale? Da, stiau ca sunt rele. Da, stiau ca au efecte secundare, doar sunt scrise si pe prospect. Exista de ani de zile studii si proteste ale grupurilor de consumatori in legatura cu asta. Evident, este mult mai usor asa decat chiar sa faci omului o dieta care sa functioneze pe termen mediu si lung. Dar ce facem cu oamenii care au inghitit droguri fara sa stie la ce pericole se expun?

Aceeasi substanta activa a fost gasita si in celebrele “pastile de slabit chinezesti”, retrase partial de pe piata. In loc sa ai in capsula “plante”, aveai paie tocate si droguri. Cum credeati ca pot avea asemenea efecte niste pastile naturale?

Iata ca a venit si ziua cand adevarul a iesit la lumina: UE a retras autorizatia acestui “medicament” pentru riscurile cardiovasculare. Fiind cele mai evidente, problemele cardiovasculare asociate cu consumul de amfetamine si derivati, nu sunt neaparat si cele mai grave. Cel mai grav mi se pare ca aceste persoane isi puteau distruge pentru totdeauna anumite capacitati intelecutuale si afective prin distrugerea unor zone din creier. De asemenea, reducerea drastica a poftei de mancare combinata cu senzatia de energie puteau duce la subnutritie, malnutritie, epuizare neurohormonala, fara ca sa iti poti da seama decat atunci cand era prea tarziu.

Evident, nu toata lumea ar fi murit sau ar fi ajuns la spitalul de nebuni daca ar fi luat aceste medicamente. Exista si alti factori de risc pentru atacul cerebral sau tulburarile psihice. Conteaza si geneticul, alimentatia, modul de viata. E ca la o masina: nu trebuie neaparat sa explodeze motorul si sa ramai in drum. Dar in loc sa “faci” cu ea 200.000km s-ar putea sa scoata fum pe la 100.000. Adica sa te trezesti pe la 50 de ani ca iti crapa ceva sau ca nu mai stii cum te cheama si nu stii de unde ti se trage. Acum stii de unde. De la aia care ti-au zis ca trebuie sa iei Reductil pentru a slabi.
Unde este problema?

Sunt cel putin doua probleme

1. Lipsa unui control real asupra suplimentelor nutritive care sunt vandute pe piata romaneasca. Suplimentele sunt declarate pur si simplu ca atare de importator pe o foaie de hartie. Nu exista o metoda prin care continutul acestor suplimente sa fie verificat. Acum, eu, care import si vand suplimente de la o firma foarte mare din SUA, cu standarde de calitate inalte, cu teste de laborator la fiecare lot dar cu substante naturale, care functioneaza impreuna cu dieta(completand alimentatia normala) si sportul sunt la concurenta cu cei care importa pastile chinezesti pe care scrie ca sunt “plante” dar care inauntru nu au nici macar suplimente nutritive ci pur si simplu droguri. Cand s-a facut acest control intr-un final(in alta tara) si a fost transmisa o notificare si la noi(prin sistemul european de avertizare), au fost retrase de pe piata doar cutiile din lotul respectiv, ramanand totusi alte produse similare(ca doar nu le e greu sa schimbe numele si ambalajul) sau chiar acelasi produs, din alte loturi. Normal ca nici astia nu sunt prosti, pot da primul tun cu amfetaminele deghizate, la un pret mare(pentru ca au un efect foarte puternic) si apoi baga loturi “curate”, eventual la un pret mai mic, in momentul cand piata este saturata. Acum, cine ii cauta pe acest traficanti si ii pedepseste? Nimeni. Ei pot face maine alta firma si pot vinde alte produse, dupa acelasi sistem(cum s-a intamplat acum cativa ani cu niste pastile pentru potenta care umplusera ziarele).

2. Confuzia care se face intre suplimente si medicamente, apoi folosirea acestei confuzii pentru ca unii sa scape de sanctiunile de dopaj. Evident, la unele suplimente poate sa apara o contaminare in timpul fabricatiei cu diverse substante care dau un test pozitiv, dar nu imbunatatesc neaparat performanta sportiva(mai ales la dozele prezente, urme detectate totusi de testele antidoping). Cu ce ramane in cap omul obisnuit? Ca Mutu a luat o “pastila de slabit” si ca avea ceva nasol in ea. Acum, mai sta cineva sa faca diferenta intre suplimentele adevarate, de calitate si un pretins supliment produs pe vapor sau intr-o tara unde singura regula este sa vanda? Cat trebuie eu acum sa investesc in educatia consumatorului pentru a contracara lipsa de mijloace a statului(bine ca stie sa puna taxe pe mancare) si lacomia unora care sunt in stare sa vanda chimcale in cutii de suplimente nutritive? Cum pot compensa eu cu un adaos de cateva zeci de procente la produse adaosuri de cateva sute(sau chiar mii) de procente la chinezarii? Cum pot compensa eu spunand adevarul faptul ca altii mint cu nerusinare pe zeci si sute de site-uri?

3. Pot exista si suplimente nutritive chinezesti utile si de calitate, dar acum este imposibil sa le mai diferentiem de cele chimice sau false, pentru ca nu avem un laborator unde sa le putem testa si nici banii sa facem aceste teste. Trebuie sa asteptam de fiecare data sa crape cineva(la propriu) pentru ca cele cateva sute de euro necesare testului sa se stranga si apoi oamenii indreptatiti sa actioneze sa retraga de pe piata produsul. Din pacate nu s-a mers niciodata mai departe, cu sanctionara celor care importa sau chiar interzicerea importului acestor produse.

Cu omu obisnuit nu am nici o problema. Este treaba fiecaruia ce inghite. Daca esti in stare sa inghiti orice porcarie fara sa te interesezi ce efecte are iti meriti soarta. Sa fim totusi sinceri pana la capat: unii si unele se prinsesera ca o slabire atat de brusca nu poate fi naturala. Cine mai luase droguri(amfetamine, cocaina) sau medicamente pentru slabit(pe eticheta carora scrie ca sunt amfetamine) se prinsese ca efectele sunt asemanatoare. Pastila chinezeasca s-a vandut pentru ca functiona si pentru ca pe cei disperati sa slabeasca nu ii mai interesau efectele secundare.

marți, 17 august 2010

Suplimentele alimentare ,naturistele




 
   A crescut simtitor numarul magazinelor cu produse naturiste din Romania, iar farmaciile au introdus de ani buni de zile si o oferta foarte bogata de suplimente alimentare si produse naturiste si, mai putin produsele contrafacute, lucrurile se pare ca au luat o intorsatura buna din acest punct de vedere. O dieta echilibrata presupune de multe ori si apelul la vitamine si suplimente alimentare de calitate, cu acordul medicului bineinteles, dar nu trebuie uitat nici faptul ca aceste vitamine sau minerale sau alt tip de suplimente alimentare au in realitate o valabilitate relativ redusa, nemaioferind aceleasi beneficii dupa trecerea unei perioade de vreme desi ele inca se incadreaza in termenul de garantie al producatorului.

Suplimentele alimentare pot fi privite similar cu cele mai multe dintre condimentele pe care le introducem in mancare, stiut fiind faptul ca mai bune sunt condimentele proaspete si nu cele uscate sau gata macinate. In cazul suplimentelor alimentare, este deseori suficient sa deschizi recipientul sau cutia in care sunt pastrate ca sa le scurtezi simtitor viata, d-apoi sa le mai si cumperi cu putin inainte de a iesi din termenul de garantie.

Un efect garantat si pozitiv al introducerii suplimentelor alimentare la dieta este dat de concentratia si potenta pe care o au aceste suplimente la momentul achizitionarii lor si, nu de putine ori, aceste proprietati se pierd cu trecerea vremii. De aceea, pentru un tratament eficace sau niste rezultate bune la dieta, se recomanda intotdeauna sa se cumpere suplimente alimentare produse relativ recent, care vor putea astfel oferi beneficiile maxime.

Nu intotdeauna, din pacate, recomandarile medicilor sunt si cele mai bune deoarece acestia se pot baza pe informatii mai vechi, referitor la calitatea produselor, si ne pot chiar induce in eroare prin recomandarile lor, altfel bine intentionate. Suplimentele alimentare trebuie deci cumparate doar de la producatori de incredere, din farmacii si magazine de incredere pe baza unor informatii updatate, care sa asigure succesul tratamentului prescris.
O dieta moderna nu exista in absenta suplimentelor alimentare, o stim cu totii, si de aceea este esential sa invatam sa ne procuram doar produse de prima calitate, provenind de la producatori cu traditie in domeniu, care nu si-au dezamagit clientii de-a lungul timpului. Faima si numele de firma se castiga cu multa rabdare si multa munca, iar cei care cred ca pot face bani peste noapte in industria farmaceutica nu isi risca doar bunul renume, dar risca in primul rand sanatatea publica si nu ar trebui sa scape deloc usor din aceasta cauza.
Eu consider ca in alimente(si eu chiar fac eforturi pentru a avea alimente de calitate) se mai afla prea putine substante nutritive(din cauza modului de cultivare si a procesarii), in schimb apar tot felul de chimicale si toxine, unele din aer, apa si pamant, altele adaugate intentionat de om.
Folosesc suplimentele nutritive atat pentru a completa dieta cu nutrienti cat si pentru a ma proteja de otravurile din mediu. De asemenea, folosesc suplimentele pentru a-mi tine corpul intr-o stare care sa imi permita sa muncesc si sa imi desfasor viata in bune conditii, atat acum, cat si pe viitor.
Exista multe povesti despre “pastile”. Lumea face confuzie intre suplimentele nutritive(ce folosesc eu) si medicamente(folosite in scop medical sau nu). Ambele pot veni sub aceeasi forma(tablete, capsule, gelule, siropuri) insa continutul lor este complet diferit. Asa cum la alimente ar trebui sa inveti sa citesti etichetele(sau sa mananci cat mai putine alimente care au eticheta), la fel in cazul suplimentelor: in loc sa vezi un pumn de pastile e mult mai aproape de realitate sa vezi niste cantitati de extracte de plante, vitamine, minerale, substante active benefice sanatatii.
De exemplu, suplimentele ajuta ficatul, nicidecum nu il streseaza. Mai erau persoane nerabdatoare sa-mi explice cum isi iau ei vitaminele din fructe si salate. Pentru cei care au impresia ca au mai multe vitamine din alimentatie sau ca mananca mai bine decat mine ii provoc la un pariu. Cred ca in 99% din cazuri voi castiga. Vorbim aici de continutul real de nutrienti al alimentelor consumate, nu de teorii si tabele.
 Ficatul e bine la ultimele analize si, per total, am o stare de sanatate buna. Sunt intrebat si daca “nu sunt prea multe pastile?”. Ce sa zic… ii intrebi si pe altii daca nu sunt prea multe tigari, beri, cola, mezeluri, dulciuri? Sau pentru ca toata lumea mananca prost si traieste prost eu ar trebui sa ma opresc din luat suplimentele care stiu ca imi fac bine?

joi, 5 august 2010

Suplimentele!!!







CE SUNT SUPLIMENTELE!!!


 Pentru clarificarea limbajului, o sa citam definitia data de ministerul sanatatii acestor produse: "Suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au in compozitia lor nutrienti (macro sau micronutrienti) si/sau alte substante comestibile, care sunt consumate in cantitati definite, in mod suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit". Daca examinam tabelul in care sunt prezentate categoriile de preparate aprobate de acelasi minister observam ca termenul "supliment nutritiv" are o arie larga de semnificatii: de la laptele cu cereale pentru copii pana la produsele destinate sportivilor, care contin vitamine, elemente minerale, proteine ,creatina,aminoacizi.etc.


Suplimentele nutritive sau nutritionale sunt substante extrase din diverse produse vegetale, animale sau chiar din minerale. Rolul lor este de a aduce in alimentatie - implicit in organism - acele substante care fie lipsesc sau au concentratie sub normal in organism, fie se doreste o concentratie mai mare in diverse scopuri: marirea masei musculare, arderea grasimilor, antioxidanti, etc.
 

De cele mai multe ori simpla ingerare a alimentelor nu poate sa asigure necesarul de nutrienti ce dorim sa le aducem in organism.
 

De exemplu: la vitamina E 400 UI se gasesc in 5 Kg de alune sau intr-o capsula de supliment nutritiv. Nu cred ca veti dori sa consumati 5 Kg de alune pentru acest aport de vitamina E.


Creatina : 20 de grame se gasesc in 5 kilograme de carne de vita sau in 4 lingurite de creatina pudra
Glutamina : 9% in caseina sau 100% in suplimente cu glutamina.




Proteinele se gasesc in alimente de obicei insotite de cantitati mari de grasimi saturate si colesterol, in timp ce in suplimente nu exista grasime in exces.
 Acest lucru ne ajuta sa controlam mai bine cantitatile de nutrieni si de calorii din dieta.
Deci pentru cei care se antreneaza serios si urmaresc progrese rapide, suplimetele putem spune ca sunt absolut necesare. Ele trebuie sa vina totusi in completarea alimentelor si nu sa le inlocuiasca. Inainte de a lua suplimente intrebati doctorul, mai ales daca suferiti sau ati suferit de vreo boala. Respectati dozele si conditiile prevazute de producatorul suplimentelor sau de un specialist.

Aportul suplimentar proteic poate fi dat de alimentele animale ce contin si grasimi si colesterol sau il puteti obtine din suplimentele nutritive.


De ce avem nevoie de suplimentele alimentare?

Secolul 21 a adus modificari majore in alimentaia noastra: ne petrecem din ce in ce mai putin timp la masa, optiunile noastre alimentare sunt din ce in ce mai putin variate, consumam foarte multe alimente procesate in locul celor proaspete si naturale.

Rezultatul? Regimul nostru alimentar nu este suficient pentru a satisface necesitatile organismului. Pe langa toate acestea, mai exista si factori nocivi care ne afecteaza sanatatea: stresul, poluarea si fumatul.
Suplimentele alimentare sunt recomandate tuturor celor care simt nevoia sa-si suplimenteze dieta cu mai multe vitamine sau minerale.

Acestea pot avea efecte benefice asupra incercarilor tale de a scadea in greutate, te pot ajuta sa te relaxezi, iti pot imbunatati digestia, memoria, si au efecte benefice asupra tenului si parului.
 



Dar poate ca vreti sa obtineti rezultate mai bune (sa dezvoltati mai multa masa musculara sau sa slabiti), chiar daca nu o participati la concursuri. Suplimentele nutritive pot fi de mare ajutor si in aceasta situatie, pentru ca ofera o cantitate concentrata de nutrienti importanti (proteine, minerale etc.) fara sa contina grasimi si apa (elemente care induc mai rapid senzatia de satietate).
Fiind sub forma de tablete sau prafuri, suplimentele sunt deseori caracterizate drept substante "nenaturale", daunatoare etc. Acest lucru nu este adevarat. A nu se confunda suplimentele cu steroizii anabolizanti si alte substante dopante.
 
Mituri despre suplimentele nutritive

sunt medicamente sau substante ilegale (droguri, steroizi anabolizanti)

dupa ce nu mai iei, muschii se "desumfla" si/sau te ingrasi

sunt substante-minune, care te scutesc de antrenament si orice efort in atingerea obiectivelor

nu poti sa ai rezultate fara aceste produse


iti scade potenta,ramai infertil,nu mai poti avea erectie,nu mai poti face copii si destul de multe care imi vine a rade doar cand aud ....

Daca suplimentele sunt rele de ce uni le iau si dau sfaturi la alti a nu le lua ,aici devin ironic ca asa e omul ,intotdeauna va avea o ura si o ciuda fata de semeni.
De ce sa nu fiu eu mare sau de ce sa nu fiu eu fitt si tu sa ramai la fel....
Nu lua tu ca sunt rele,lasa ca le iau eu:)) 

In 4 ani de zile de consultanta am auzit atat de multe balbe incat as putea deschide o carte cu bancuri,fiecare om are parerea lui dar mai nasol  e cand nu esti informat si o faci publica .
Informatia inseamna putere 

 



 

miercuri, 4 august 2010

Apa *aurul viu* si necesitatea ei

Apa






Toate formele de viață cunoscute depind de apă. Apa este o parte vitală in multe din procesele metabolismului din interiorul organismului. Cantități semnificative de apă sunt utilizate de organism in digestia hranei. (Notă: unele bacterii și semințe de plante pot intra intr-o stare criptobiotică pentru o perioadă nedeterminată, atunci când sunt dezhidratate, ca apoi să revină la viață când reajung într-un mediu umed.)

Aproape 72% din masa corpului uman fără grăsimi este apă. Pentru o bună funcționare, corpul necesită între doi și șapte litri de apă pe zi pentru a evita dezhidratarea, cantitatea exactă depinzând de nivelul de activitate, temperatură, umiditate și alți factori. Nu este cunoscută cu exactitate cantitatea de apă necesară a fi consumată de o persoană sănătoasă. Oricum, pentru cei care nu au probleme de rinichi este dificil să bea prea multă apă, dar periculos să bea prea puțină, mai ales într-un ambient cald și umed sau în timpul exercițiilor fizice. Se întâmplă totuși ca oamenii să consume mult mai multă apă în timpul exercițiilor fizice decât este necesar, expunându-se astfel riscului de intoxicație cu apă, care de cele mai multe ori este fatală. "Obligativitatea" consumării a opt pahare de apă pe zi de o persoană, nu este argumentată științific.


Dieteticienii și nutriționiștii spun că aceasta este cantitatea de apă recomandată a fi consumată pe zi - în engleză RDI (Recommended Daily Intake). [1]. Ultimele rapoarte referitoare la regimul alimentar ale Consiliului Național de Cercetare National Research Council recomandă un consum pentru femei de 2,7 litri de apă în total (incluzând și sursele de apă din alimente) și, respectiv, 3,7 litri pentru bărbați[2]. Apa se pierde din organism prin urină și fecale, prin transpirație și prin respirație (expirație de vapori).

Corpul uman are nevoie de apă care nu conține prea multă sare sau alte impurități. Printre impuritățile frecvent întâlnite se numără chimicalele și/sau bacterii periculoase, cum ar fi crypto sporidium. Unele substanțe sunt însă acceptabile și chiar necesare ca și prezență în apă pentru intensificarea gustului și pentru asigurarea necesarului de electroliți.


De multe ori ne-am intrebat cat de mult contribuie cei 2 litri de apa zilnic la eficienta dietei. Un studiu realizat de specialisti sustine ca apa te ajuta sa arzi aproximativ 50 de calorii in plus la litru. Intr-adevar, nu este mult, insa beneficiile apei sunt mult mai mari.


De ce sa bem mai multa apa in timpul dietei?

Daca bei un pahar mare de apa atunci cand iti este foame sau inainte de masa, stomacul tau va ajunge mai repede la senzatia de satietate si astfel vei manca mai putin.
Atunci cand arzi grasimea in timpul dietei se produc reziduuri in organism, care trebuie eliminate cu ajutorul rinichilor. Cu cat bei mai multa apa cu atat vei ajuta rinichii sa faca un efort mai mic pentru a isi indeplini functia.
In cazul dietelor care contin multe proteine, apa este cu atat mai imortanta cu cat in cadrul acestor diete se produc si mai multe reziduuri. Aminteste-ti totusi ca apa curata reziduurile si nicidecum grasimea.


Consumul de apa ajuta metabolismul pe perioada scurta.

Intr-un studiu realizat de catre cercetatori de la Institutul din Berlin in 2003, s-a observat ca 500 mililitri de apa consumati cresc functiile metabolice aproximativ o jumatate de ora. In acest timp se ard 25 de calorii in plus. Explicatia data de catre cercetatori consta in faptul ca stomacul incalzeste apa, deci are nevoie de energie in plus pentru realizarea acestei sarcini.


8 pahare de apa pe zi

Acelasi studiu lanseaza recomandarea de a se consuma 8 pahare de apa pe zi lucru care adauga apoximativ 1 litru si jumatate de apa la consumul obisnuit. Aceasta arde in medie 100 de calorii in plus fata de normal. Combinata cu alimentatia de dieta ajuta considerabil la pierderea in greutate.


Pericolele consumului excesiv de apa.

Totusi apa nu trebuie bauta excesiv, deoarece aceasta poate avea si efecte negative. Consumul de apa trebuie sa fie proportional cu sarea existenta in organism pentru a se executa procesul de electroliza. Nivelul de sare trebuie mentinut deoarece poate aparea hiponatremia care este urmata de obicei de atacuri de inima si chiar moarte. Prea multa apa poate dilua sarea din sange si tesuturi. In randul atletilor s-au numarat decese tocami din aceasta cauza


Mersul pe jos si apa.

Asa cum ne-a fost indicat de-a lungul timpului, consumul de apa este foarte important atunci cand facem efort fizic. Dar probabil, nu ai pus la socoteala si mersul pe jos. Este bine ca de fiecare data cand mergi pe jos dintr-un loc in altul, sau doar pentru relaxare, este indicat sa-ti inchei plimbarea cu un pahar de apa. Apa este atat de importanta pentru sanatate incat nu o putem inlocui cu nimic deoarece peste 60 la suta din organismul uman este format din apa. Tine minte aceste lucruri atunci cand te hotarasti sa incepi un regim si chiar daca nu iti este sete, consuma apa cu inceredere.
Poate fi greu sa bei suficienta apa pe parcursul unei zile incarcate, dar tine aproape o sticla de apa din care sa bei metodic si adauga-i putina lamaie pentru o variatie de gust.


Dimineata pe stomacul gol, chiar inainte de a va ridica din pat daca este posibil, beti un pahar mare de apa la temperatura camerei, pentru a facilita eliminarea reziduurilor si a favoriza schimburile celulare, care se fac mai usor in pozitie orizontala.

 


Este indicat sa beti pe parcursul intregii dimineti, reducand ritmul dupa-amiaza.

Beti cantitati mici de lichid: 1/4 litru odata, pentru a evita umflarea stomacului. Nu plecati niciodata de acasa fara a avea la dumneavoastra o sticluta cu apa minerala, chiar si cand va duceti la serviciu, la birou sau dupa cumparaturi.

Evitati consumul prelungit de apa bogata in sodiu, daca alimentatia dumneavoastra contine deja cantitati mari de sare, mai cu seama in ce-a de-a doua jumatate a ciclului hormonal.

Renuntati la apele gazoase daca suferiti de balonari, colita sau flatulenta.

Nu beti prea mult in timpul meselor, pentru a nu dilua bolul alimentar. Beti mai degraba inainte de masa.
 De multe ori ne gandim la asta cand facem sport. E important sau nu sa avem sticluta cu apa langa noi? Mai ales cand vrem cu tot dinadinsul sa deveniti suple intr-un timp record, ne aducem aminte ca ne-a spus cineva, candva ca in timpul efortului nu se bea apa.


  Am intrebat-o pe Vanda Hădărean campioana mondiala de fitness ce parere are, si puteti citi raspunsul in cele ce urmeaza:

"Pe durata unui efort anaerob recomand sa se consume aproximativ 1 L de apa plata dar aceasta cantitate poate sa oscileze in functie de nevoile organismului.

In schimb in timpul unui efort de tip cardio cantitatea de apa poate fi chiar si dublata deoarece prin transpiratie se elimina multe lichide corpul fiind in pericol de deshidratare.

Este foarte important ca in timpul unui antrenament sa se mentina un nivel optim de hidratare. Cea mai usoara cale de a mentine acest nivel este consumul de apa plata. Nu trebuie sa uitam faptul ca prin transpiratie se elimina saruri minerale, calciu, potasiu, sodium, magneziu etc acestea din urma pot fi compensate prin diverse mijloace despre care vom discuta in subiectele viitoare.

In concluzie recomand sa se consume cat mai multa apa in timpul oricarui tip de antrenament, din punctual meu de vedere ideea de a nu se consuma apa in timpul unui antrenament este gresita. "
 


Deci Diana nu tot ce se aude se mananca;) informatia e cea mai puternica arma .

 

vineri, 30 iulie 2010

Cum se socotesc caloriile si care dintre calori sunt bune?

Ce sunt caloriile


 La ultima numaratoare, aproximativ 2 din 3 americani erau clasificati ca fiind supraponderali sau obezi. Cu acest numar crescand intr-un ritm alarmant, au existat multe speculatii cu privire la cauza razboiului pe care lumea il duce cu kilogramele in plus. Anumite carti renumite de diete condamna drept vinovati carbohidratii. Acum cativa ani, personajul negativ erau grasimile. 

Undeva pe parcursul discutiei, grija fata de calorii a capatat o importanta secundara, ceea ce e neplacut, deoarece adevarul este ca te ingrasi atunci cand mananci mai multe calorii decat consumi. “Obezitatea este boala excesului – excesul de calorii si excesul de activitati sedentare”. “Cheia vindecarii este de a echilibra caloriile mancate cu cele consumate”.



O calorie este o unitate care masoara cata energie ajunge in corp prin procesarea hranei. Pentru a functiona la parametri normali, corpul omenesc are nevoie de calorii. Numarul caloriilor ne alimenteaza corpul cu energie, carbohidrati, nutrienti si grasimi. Mancarea este transformata de corpul nostru in ‘combustibil’ prin ardere care, produce calorii (adica energie).



Numarul de calorii dintr-un gram de carbohidrat este de 4. La fel si intr-un gram de proteina vom putea gasi tot 4 calorii. Intr-un gram de grasime insa, gasim mai mult decat dublu, adica 9 calorii. Din aceasta cauza cantitati egale de mancare produc calorii diferite. Folositi calculatorul de calorii de mai jos



Calculul



In mod uzual, ne referim la ‘kilocalorii’ ca si ‘calorii’ si in acest fel este si scris pe etichetele produselor pe care le cumparam. De retinut insa ca 1 000 calorii = 1 kilocalorii. Prin definitie 1 calorie este cantitatea de caldura necesara pentru a incalzi 1 kilogram de apa cu 1 grad Celsius. Astfel 239 calorii=1 kilojouli si de aici rezulta ca 1 kilo calorie ~ 4.2 kilojouli.



In cele ce urmeaza prin 1 calorie vom intelege 1 kilocalorie. Iata numarul de calorii pentru 1 gram de:




 De asemenea, slabitul nu depinde de sursa caloriilor, fie ca sunt carbohidrati, proteine sau grasimi. Pentru a slabi un kilogram, trebuie sa creezi un deficit de 3.500 de calorii consumand mai putine calorii, arzand mai multe prin activitate fizica sau o combinare a celor doua. Formula este simpla in teorie, dar dificila de pus in practica. Alimentele preferate, activitatile obisnuite si factorii de mediu joaca un rol important in inclinarea balantei spre luarea in greutate. De exemplu, cercetarile demonstreaza ca pentru un anumit numar de alimente, dimensiunea portiilor si cantitatea consumata a crescut, facand ca entuziasmul nostru pentru un stil de viata care sa ne scuteasca de efort sa ne faca sa realizam ca doar unul din patru adulti practica nivelul minim recomandat de exercitii fizice zilnice.

Proteinele
 

Proteinele sunt substante alcatuite din atomi de carbon, hidrogen, oxigen, azot si uneori sulf.


Ele indeplinesc urmatoarele functii:
- intra in structura tuturor tesuturilor si iau parte la refacerea lor;
- intra in constitutia unor enzime sau fermenti (catalizatori biochimici);
- intra in structura hormonilor;
- participa la formarea anticorpilor, substante cu rol in apararea organismului contra microbilor si toxinelor;
- au rol in repartitia apei si a substantelor dizolvate in ea, in diferite parti din organism;
- in anumite situatii, cand lipsesc alte principii cu rol energetic (glucide, lipide), pot fi metabolizate de catre organism.

 Un gram de proteine elibereaza 4 calorii.

 Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Similar acizilor grasi, aminoacizii se impart in:
-aminoacizi esentiali, care nu pot fi sintetizati in organism si trebuie adusi obligatoriu din afara; se gasesc in lapte, carne, oua, branzeturi;
 -aminoacizi neesentiali, intrucat organismul ii poate sintetiza din alte substante.Pentru sinteza proteinelor proprii, organismul are nevoie si de aminoacizi esentiali si de aminoacizi neesentiali, intr-o anumita proportie. 

Din punct de vedere al valorii biologice, proteinele alimentare se pot imparti in trei categorii:
- proteine de clasa I (complete), care au in structura lor aminoacizi esentiali in proportii optime. Acestea mentin echilibrul proteic, asigura dezvoltarea organismului tanar si echilibrul enzimatic si hormonal. Se gasesc in lapte, carne, oua si branzeturi;
- proteine de clasa a II-a (partial complete), care sunt cele din unele leguminoase uscate (fasole, linte, bob) si cereale (grau, orez etc). Contin toti aminoacizii esentiali dar nu in proportii optime. Mentin echilibrul proteic, dar pentru crestere sunt necesare cantitati duble fata de clasa precedenta;
- proteine de clasa a III-a (incomplete), sunt lipsite de unul sau mai multi aminoacizi esentiali. Valoarea lor biologica este foarte scazuta. Din aceasta clasa fac parte: gelatina din oase, tendoanele, cartilajele si zeina din porumb. Nu mentin echilibrul proteic si nu asigura cresterea organismelor tinere.

Cele mai importante surse de proteine sunt:
carnea si derivatele din carne (20-30% proteine);
laptele (3,5%), branzeturile (13-28%);
ouale (12%), painea (10%);
leguminoasele uscate (20-25%);
pastele fainoase (10-15%).


Raportul optim dintre aminoacizii esentiali si cei neesentiali in totalul aportului de proteine este de circa o treime aminoacizi esentiali, in cazul unui adult si o jumatate, pana la doua treimi, in cazul copiilor, adolescentilor si al femeilor aflate in perioada sarcinii si alaptarii.
Proteinele trebuie sa constituie 11 – 15 % din valoarea calorica a ratiei zilnice, variind in functie de mai multi factori biologici, ocupationali sau de varsta.
 


 Glucidele


 Glucidele, mai ales numite zaharuri sau carbohidrati, reprezinta prima sursa de energie pe care organismul poate sa-l foloseasca foarte usor si sa-l mobilizeze, in cazul unui efort.Exista diferite tipuri, carcaterizate prin structure mai mult sau mai putin complexe.

Zaharurile rapide

zaharurile simple, numite si monozaharide, nu au decat o singura molecula elementara in compozitie. Dintre ele va putem enumera:
Glucoza – putin raspandita in stare libera in alimente, dar care intra in compozitia a numeroase zaharuri;
Fructoza – prezenta in miere si fructe, care participa de asemenea in compozitia zaharozei;
Galactoza – intra in compozitia lactozei – zaharul laptelui – in asociatie cu glucoza;
Maltoza – prezenta in cereale.

Aceste zaharuri sunt deseori asociate intre ele pentru a forma glucidele. Zaharurile compuse cele mai des intalnite sunt:
Zaharoza – care este zaharul obisnuit, compusa din doua molecule: unul de glucoza si altul de fructoza. Zaharul cel mai raspandit in natura, il intalnim in fructe si legume si poate fi obtinut de la sfecla rosie la trestie de zahar.
Lactoza – zahar present in lapte si produsele lactate. Puterea acestor zaharuri diferite este variabila. Se considera ca cel al zaharozei este de 100 – fiind vorba de zaharul obisnuit ce este punct de referinta, cel al fructozei atinge 170, dar cel al glucozei se reduce la 50.





 Zaharuri lente






Exista si zaharuri numite polizaharide, compuse din mai mult de 10 molecule glucidice elementare, numarul moleculelor atingand chiar si ordinul miilor. Principalele polizaharide sunt:
Amidonul – il intalnim in alimentele de origine vegetala, mai ales cereale, legume uscate, tuberculi – de exemplul, cartofii – si anumite fructe, precum banana, castane
Glycogen – de origine animala, dar prea putin raspandit. Chiar daca aportul lor de energie in organism este aproape nul, el poate fi fabricat de catre corpul nostru si inmagazinat in ficat si muschi. O parte din rezervele noastre energetic se afla sub forma de glycogen.
Celuloza – este prezenta in vegetale si constituie structura fibrelor vegetale care faciliteaza tranzitul intestinal, dar nu este asimilata de catre organism.


Aceste ultime zaharuri, mai complexe, sunt numite si zaharuri lente, caci ele sunt absorbite progresiv de intestine. Ele trebuie sa se descompuna in molecule glucidice elementare: glucoza, fructoza si galactoza. Monozaharidele, numite zaharuri cu absorbtie rapida, sunt extrem de usor absorbite de catre intestine.
Dar acestea au un singur inconvenient: stimuleaza prea brusc mecanismele de reglare a glicemiei, adica secretarea insulinei in cursul meselor, si nu potoleste foamea pentru timp indelungat.
O masa echilibrata trebuie sa contina cele doua tipuri de zaharuri, si lente si rapide. Din nefericire, tendinta actuala este de a substitui zaharurile lente cu cele rapide, prin reducerea consumului de legume uscate si inlocuirea lor cu fructe si ciocolata.
Trebuie sa stiti ca absorbtia fructozei este la fel de rapida ca cea a zaharurilor simple, dar ca este folosita diferit. O jumatate din cantitate este folosita imediat, iar cealalta jumatate stocata ca rezerve, sub forma de glicogen.Consumarea de fructoza nu declanseaza secretarea de insulina, asa cum se intampla in cazul zaharurilor rapide si care ar putea afecta anumite persoane ce sufera de diabet.
Medical vorbind, o calorie reprezinta o unitate de masura care se refera la cantitatea de energie pe care proteinele, carbohidratii si grasimile o pot oferi corpului. Numarul de calorii din alimente masoara energia potentiala pe care o pot oferi corpului tau.De cate calorii avem nevoie?
Numarul de calorii necesare este diferit pentru fiecare persoana. Inaltimea, greutatea, sexul, varsta si nivelul de activitate afecteaza nevoile calorice. Nevoile calorice complete reprezinta o suma a: 
Energiei necesare pentru a functiona in repaus (intre 60 si 70% din caloriile tale zilnice). Barbatii au in general nevoie de mai multa energie pentru a functiona in repaus decat femeile.
Energia necesara pentru activitatea fizica. Cu cate practicati mai multe activitati fizice, cu atat veti avea nevoie de mai multe calorii zilnice.
Energia necesara pentru a arde mancarea. Mancarea trebuie sa fie digerata si anumite persoana au nevoie de mai multa energie pentru a digera mancarea decat altii.

Poate ca va veti supara atunci cand va vom spune ca aproape oricine isi calculeaza singur cate calorii trebuie sa arda pentru a pierde in greutate o face cel mai adesea gresit. Ar fi bine sa intelegem insa ca trebuie sa avem in vedere mai multe lucruri iar calculele sunt foarte complexe datorita numarului de factori care trebuie luat in considerare.
 Nu vrem sa va influentam asa incat sa desconsiderati aceste calcule sau orice alte calcule veti realiza dvs, vrem numai sa constientizam ca sunt aproximative si generale si asta pentru ca organismul uman este mult mai complex decat incape intr-un tabel. Din cate reiese aici, ei bine, si modalitatea de a tine o dieta si de a face calculul consumului caloric este deosebita de complexa in functie de atat de multi factori care trebuie luati in considerare. Va recomandam sa va formati o imagine de ansamblu asupra complexitatii corpului uman si sa respectati principiile clasice de nutritie sanatoasa mai degraba decat sa numarati zilnic cate calorii sunt .
Este usor de calculat faptul ca un deficit de 1000 calorii pe zi va insemna un kilogram dat jos intr-o saptamana! Nici nu va recomandam sa incercati sa dati jos mai mult pentru ca, altfel, veti intampina probleme nedorite de sanatate.
Astfel, un gram de grasime din organism contine numai 7.7 calorii versus 9 calorii din grasime pura. Corpul uman contine si apa iar apa nu are calorii. Din cauza acestor diferente este corect sa ne referim la 7.7 calorii/ per gram atunci cand luam in calcul caloriile pe care le consuma organismul nostru si 9 calorii/per gram atunci cand ne referim la caloriile pe care le regasim in mancare.
Procesarea elementelor de baza
Ce nu realizeaza multi se refera la faptul ca mancarea procesata impiedica scaderea in greutate. Nu contin nici un nutrient si golesc organismul de substantele folositoare. Nutrientii te ajuta sa slabesti si sa dezvolti masa musculara. Alimentele create de om, cum ar fi mancarurile congelate, cartofii preambalati, carnurile etc contin sodiu, aditivi, arome artificiale, conservanti, agenti de coloarare, emulsificatori, indulcitori, stabilizatori, nitriti etc. Corpul tau nu poate sa proceseze sau sa digere aceste elemente straine. Majoritatea alimentelor procesate pe care le consumi raman in stomac, deoarece corpul tau nu poate produce suficient acid hipocloric (HCI) pentru a digera si a elimina hrana. Sta pur si simplu in stomac si produce toxine.
Iata o alta perspectiva asupra problemei: daca pui apa in rezervorul masinii ii vei distruge motorul. Exact asta face mancarea procesata corpului tau pe termen lung. E posibil sa nu observi efectele devastatoare acum, saptamana viitoare sau anul viitor, dar te asigur ca vei simti diferenta peste zece ani.

Reteta mamei natura
 Daca vrei sa scapi de grasimi, trebuie sa te intorci la elementele de baza. Daca poti sa vanezi, sa obtii, sa culegi, sa cresti – poti sa mananci produse sanatoase. Doar pentru ca a manca natural, asta nu inseamna ca nu se aduca caloriile. Caloriile in exces in orice fel de forma se depoziteaza.
 





Cardio, calorii si arderea grasimilor
 Acum ca am inteles cauza acestor calorii, hai sa ne uitam cum lucreaza impreuna exercitiile cardion si caloriile pentru a arde grasimile. Daca alimentatia ta contine multe alimente procesate, atunci sigur ai nevoie de niste exercitii cardio pentru a arde caloriile si grasimile ascunse.Daca alimentatia ta contine alimente naturale, cum ar fi de exemplu piept de pui proaspat, curcan, carne de porc slaba, cartofi, ovaz, legume fara amidon, nu trebuie sa te extenuezi practicand exercitii cardio. Corpul tau foloseste in mod corect alimentele, transforma in mod benefic metabolismul.

 Daca faci exercitii cardio in exces daca ai o alimentatie corecta, vei disturge toate eforturile de a slabi. Nu e necesar sa exagerezi cu exercitii cardio daca mananci in mod corect. Exercitiile cardio sunt un plan B ce ajuta slabirea, dar nu reprezinta factorul determinant.

Ce nu functioneaza
Alimente “sanatoase”, dar procesate, combinate cu exercitii cardio in exces

Ce functioneaza
Alimentele naturale si exercitiile cardio progresive. Acum, nu ma astept sa faci toate schimbarile acestea peste noapte, dar trebuie sa lucrezi la reprogramarea propriei minti. Invata si intelege faptul ca alimentele naturale sunt destinate functionarii organismului tau si orice e facut de om poate sta in calea sau chiar poate distruge toate eforturile de a slabi.
 

Sfaturi....... 
Daca nu ai acces la un computer intotdeauna, cumapara-ti un notebook si scrie numarul de calorii pentru aliementele pe care vrei sa le mananci. Poti sa notezi numarul de calorii pe care vrei sa-l consumi zilnic si sa scazi caloriile fiecarui produs pe care il mananci. S-ar putea sa-ti fie de ajutor si un jurnal in care sa notezi problemele care apar relative la mancare.
Verifica alimentatia zilnica frecvent pentru a identifica alte modalitati de a reduce din numarul de calorii. E posibil sa gasesti mai multe metode nedureroase prin care sa reduci aportul caloric. De exemplu, daca iti doresti sa scazi cu 100 de calorii, daca renunti la un pahar cu suc te va duce mai aproape de obiectivul tau.

E important sa identifici alimentele la care poti renunta (sau la care poti diminua cantitatea consumata) avand la baza dorinta de a manca sanatos. O alimentatie sanatoasa cuprinde proteine, fructe, legume, cereale integrale, lactate degresata si niste grasimi. Doar evitand alimente bogate in calorii ca de exemplu sucurile, bomboanele, prajiturile, chips-urile si mancarurile prajite vei putea sa elimini multe calorii. Inainte de a te decide sa elimini anumite mancaruri , ia in considerare valoarea lor nutriva (adica nu renunta la un pahar de suc natural de portocale in favoarea unei prajituri)!