Apa
Toate formele de viață cunoscute depind de apă. Apa este o parte vitală in multe din procesele metabolismului din interiorul organismului. Cantități semnificative de apă sunt utilizate de organism in digestia hranei. (Notă: unele bacterii și semințe de plante pot intra intr-o stare criptobiotică pentru o perioadă nedeterminată, atunci când sunt dezhidratate, ca apoi să revină la viață când reajung într-un mediu umed.)
Aproape 72% din masa corpului uman fără grăsimi este apă. Pentru o bună funcționare, corpul necesită între doi și șapte litri de apă pe zi pentru a evita dezhidratarea, cantitatea exactă depinzând de nivelul de activitate, temperatură, umiditate și alți factori. Nu este cunoscută cu exactitate cantitatea de apă necesară a fi consumată de o persoană sănătoasă. Oricum, pentru cei care nu au probleme de rinichi este dificil să bea prea multă apă, dar periculos să bea prea puțină, mai ales într-un ambient cald și umed sau în timpul exercițiilor fizice. Se întâmplă totuși ca oamenii să consume mult mai multă apă în timpul exercițiilor fizice decât este necesar, expunându-se astfel riscului de intoxicație cu apă, care de cele mai multe ori este fatală. "Obligativitatea" consumării a opt pahare de apă pe zi de o persoană, nu este argumentată științific.
Dieteticienii și nutriționiștii spun că aceasta este cantitatea de apă recomandată a fi consumată pe zi - în engleză RDI (Recommended Daily Intake). [1]. Ultimele rapoarte referitoare la regimul alimentar ale Consiliului Național de Cercetare National Research Council recomandă un consum pentru femei de 2,7 litri de apă în total (incluzând și sursele de apă din alimente) și, respectiv, 3,7 litri pentru bărbați[2]. Apa se pierde din organism prin urină și fecale, prin transpirație și prin respirație (expirație de vapori).
Corpul uman are nevoie de apă care nu conține prea multă sare sau alte impurități. Printre impuritățile frecvent întâlnite se numără chimicalele și/sau bacterii periculoase, cum ar fi crypto sporidium. Unele substanțe sunt însă acceptabile și chiar necesare ca și prezență în apă pentru intensificarea gustului și pentru asigurarea necesarului de electroliți.
De multe ori ne-am intrebat cat de mult contribuie cei 2 litri de apa zilnic la eficienta dietei. Un studiu realizat de specialisti sustine ca apa te ajuta sa arzi aproximativ 50 de calorii in plus la litru. Intr-adevar, nu este mult, insa beneficiile apei sunt mult mai mari.
De ce sa bem mai multa apa in timpul dietei?
Daca bei un pahar mare de apa atunci cand iti este foame sau inainte de masa, stomacul tau va ajunge mai repede la senzatia de satietate si astfel vei manca mai putin.
Atunci cand arzi grasimea in timpul dietei se produc reziduuri in organism, care trebuie eliminate cu ajutorul rinichilor. Cu cat bei mai multa apa cu atat vei ajuta rinichii sa faca un efort mai mic pentru a isi indeplini functia.
In cazul dietelor care contin multe proteine, apa este cu atat mai imortanta cu cat in cadrul acestor diete se produc si mai multe reziduuri. Aminteste-ti totusi ca apa curata reziduurile si nicidecum grasimea.
Consumul de apa ajuta metabolismul pe perioada scurta.
Intr-un studiu realizat de catre cercetatori de la Institutul din Berlin in 2003, s-a observat ca 500 mililitri de apa consumati cresc functiile metabolice aproximativ o jumatate de ora. In acest timp se ard 25 de calorii in plus. Explicatia data de catre cercetatori consta in faptul ca stomacul incalzeste apa, deci are nevoie de energie in plus pentru realizarea acestei sarcini.
8 pahare de apa pe zi
Acelasi studiu lanseaza recomandarea de a se consuma 8 pahare de apa pe zi lucru care adauga apoximativ 1 litru si jumatate de apa la consumul obisnuit. Aceasta arde in medie 100 de calorii in plus fata de normal. Combinata cu alimentatia de dieta ajuta considerabil la pierderea in greutate.
Pericolele consumului excesiv de apa.
Totusi apa nu trebuie bauta excesiv, deoarece aceasta poate avea si efecte negative. Consumul de apa trebuie sa fie proportional cu sarea existenta in organism pentru a se executa procesul de electroliza. Nivelul de sare trebuie mentinut deoarece poate aparea hiponatremia care este urmata de obicei de atacuri de inima si chiar moarte. Prea multa apa poate dilua sarea din sange si tesuturi. In randul atletilor s-au numarat decese tocami din aceasta cauza
Mersul pe jos si apa.
Asa cum ne-a fost indicat de-a lungul timpului, consumul de apa este foarte important atunci cand facem efort fizic. Dar probabil, nu ai pus la socoteala si mersul pe jos. Este bine ca de fiecare data cand mergi pe jos dintr-un loc in altul, sau doar pentru relaxare, este indicat sa-ti inchei plimbarea cu un pahar de apa. Apa este atat de importanta pentru sanatate incat nu o putem inlocui cu nimic deoarece peste 60 la suta din organismul uman este format din apa. Tine minte aceste lucruri atunci cand te hotarasti sa incepi un regim si chiar daca nu iti este sete, consuma apa cu inceredere.
Poate fi greu sa bei suficienta apa pe parcursul unei zile incarcate, dar tine aproape o sticla de apa din care sa bei metodic si adauga-i putina lamaie pentru o variatie de gust.
Dimineata pe stomacul gol, chiar inainte de a va ridica din pat daca este posibil, beti un pahar mare de apa la temperatura camerei, pentru a facilita eliminarea reziduurilor si a favoriza schimburile celulare, care se fac mai usor in pozitie orizontala.
Este indicat sa beti pe parcursul intregii dimineti, reducand ritmul dupa-amiaza.
Beti cantitati mici de lichid: 1/4 litru odata, pentru a evita umflarea stomacului. Nu plecati niciodata de acasa fara a avea la dumneavoastra o sticluta cu apa minerala, chiar si cand va duceti la serviciu, la birou sau dupa cumparaturi.
Evitati consumul prelungit de apa bogata in sodiu, daca alimentatia dumneavoastra contine deja cantitati mari de sare, mai cu seama in ce-a de-a doua jumatate a ciclului hormonal.
Renuntati la apele gazoase daca suferiti de balonari, colita sau flatulenta.
Nu beti prea mult in timpul meselor, pentru a nu dilua bolul alimentar. Beti mai degraba inainte de masa.
De multe ori ne gandim la asta cand facem sport. E important sau nu sa avem sticluta cu apa langa noi? Mai ales cand vrem cu tot dinadinsul sa deveniti suple intr-un timp record, ne aducem aminte ca ne-a spus cineva, candva ca in timpul efortului nu se bea apa.
Am intrebat-o pe Vanda Hădărean campioana mondiala de fitness ce parere are, si puteti citi raspunsul in cele ce urmeaza:
"Pe durata unui efort anaerob recomand sa se consume aproximativ 1 L de apa plata dar aceasta cantitate poate sa oscileze in functie de nevoile organismului.
In schimb in timpul unui efort de tip cardio cantitatea de apa poate fi chiar si dublata deoarece prin transpiratie se elimina multe lichide corpul fiind in pericol de deshidratare.
Este foarte important ca in timpul unui antrenament sa se mentina un nivel optim de hidratare. Cea mai usoara cale de a mentine acest nivel este consumul de apa plata. Nu trebuie sa uitam faptul ca prin transpiratie se elimina saruri minerale, calciu, potasiu, sodium, magneziu etc acestea din urma pot fi compensate prin diverse mijloace despre care vom discuta in subiectele viitoare.
In concluzie recomand sa se consume cat mai multa apa in timpul oricarui tip de antrenament, din punctual meu de vedere ideea de a nu se consuma apa in timpul unui antrenament este gresita. "
Deci Diana nu tot ce se aude se mananca;) informatia e cea mai puternica arma .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu