Cele mai intalnite 10 greseli din diete
1. Renuntarea la mancarurile preferate
S-a intamplat sa te hotarasti sa renunti definitiv la gogosi sau inghetata? A renunta la alimentele preferate este cel mai rau lucru pe care il poti face cand incerci sa-ti controlezi greutatea. Punand un aliment pe lista interzisa il face mult mai dorit si duce la un sentiment de frustrare.
Cand esti stresat sau deprimat iti doresti cu inversunare un aliment pe care il consideri tabu. O strategie care da rezultate foarte bune este cea a controlului prin portii. Decat sa-ti umpli frigiderul cu inghetata, mai bine, cand ti-e pofta alegi doar o cupa. Pofta nebuna dupa ciocolata? Incearca sa mananci doar un baton decat o tableta!
2. Obsesia cantarului
Depinzand permanent de o anumita greutate ca o comensurare a succesului, te poate pune intr-un adevarat montagne-russe emotional. Fluctuatiile zilnice de greutate sunt normale, de cele mai multe ori cauzate de acumularea de apa din organism. Cu toate acestea, multi oameni se descurajeaza de cate ori observa o crestere a greutatii, ori simt un fals sentiment de securitate atunci cand observa o scadere in greutate. De aceea trebuie scos din minte cantarul si folosit doar o data pe saptamana.
In ceea ce priveste intrebarea cat este normal sa slabesti intr-o saptamana, specialistii spun ca undeva in jurul la jumatate de kilogram. Desi aceasta scadere poate fi frustranta pentru cei care incep un program de dieta, o scadere in greutate treptata asigura o diminuare a cantitatii de grasime acumulata si nu a apei din corp ori a masei musculare.
3. Scaderea drastica a numarului de calorii
In timp ce majoritatea celor care tin un anumit regim isi reproseaza ca manaca prea mult, de fapt adevarul este ca nu manaca destul, sustin specialistii. O dieta saraca in calorii este contraproductiva pentru ca organismul isi incetineste metabolismul pentru a isi conserva energia.
Rezultatul? O stare de infometare; unii oameni consum chiar si 700 calorii pe zi si totusi nu reusesc sa slabeasca. Solutia este o crestere treptata a numarului de calorii in alimentatie pana cand metabolismul se va normaliza.
4. Nu se tine cont de ceea ce consumam "pe fuga"
Se poate sa uiti de lingurita de unt de arahide savurata cand prepari senvisurile celor mici, sau de mancarea gustata in timp ce o prepari. Multe dintre femei isi "saboteaza" dietele cu scuza "daca frunzaresc putin, nu se pune", insa toate acele gustari se depun.
Studiile arata ca se consuma pana la 1000 de calorii in plus fata de nivelul normal doar din gustari.
5. Exercitiile fizice in exces
Incepand un program de exercitii fizice dur in acelasi timp cu o dieta, suna bine, insa se poate intoarce impotriva ta. Combinatia constand in reducerea numarului de calorii si sporirea efortului fizic are ca efect o stare de epuizare si slabiciune fizica.
O strategie mai buna este aceea de a intensifica treptat efortul fizic fara a exagera de la inceput. Exercitiile fizice trebuie sa fie revigorante si nicidecum extenuante.
6. Consumarea in exces a bauturilor bogate in calorii
Se pun si caloriile din bauturile consumate (din lapte sau sucuri de fructe). De aceea, in diete este recomandata apa plata, sau bauturi fara zahar.
7. Ingaduinta exagerata fata de alimentele consumate
"Fara zahar" nu inseamna neaparat si fara calorii, pentru ca au in compozitie fie sirop de miere, fructoza sau alte substante care sunt pline de calorii. Iar produsele fara grasimi au de obicei atat de mult zahar incat numarul de calorii nu se modifica deloc.
8. Gatind pentru familie felurile preferate
Multe femei gatesc pentru a arata familiei devotamentul. Insa nu trebuie sa gatesti in fiecar zi o mancare sau un desert savuros pentru a arata celor dragi cat de mult ii iubesti. Poti sa gatesti mancarurile favorite dar pline de calorii la ocazii deosebite, avand grija astfel si de silueta ta.
Oricum incercand sa gatesti sanatos, e o dovada mult mai mare de iubire!
9. Mancand in oras in cantitati mari
Normal ca majoritatea dintre noi vrem sa mai evadam din dietele noastre si sa mai ne facem cate o placere mancand in oras. Insa mancatul in oras trebuie sa fie exceptie si nu obisnuinta asa cum tinde sa devina.
10. Lipsa de recompense
Este destul de greu sa iti schimbi obiceiurile culinare, de aceea este nevoie de cate o recompensa din cand in cand pentru a mentine motivatia. Cele mai recomandate sunt cele care nu tin de mancare: un film, o programare la cosmetica, o bijuterie... Chiar si primele doua kilograme date jos merita sarbatorite!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu